Name:
Location: istanbul

Friday, June 02, 2006

talim terbiye

Risale-i Nur'u yeni okumaya baslayan kardeslerin bir kismi anlayamadiklarini soyler, sebep olarak da kelimelerin anlamlarini bilmediklerini ifade ederler. "evet oyledir, yavas yavas anlasilir" dense de az bir kismi okumaya devam eder.

Gecen gun NurPenceresi'nde Necmi Ilgen Abi'nin Edirne'de, Tarihce-i Hayat'tan yaptigi bir sohbeti dinledim. Necmi Agabey de Risale-i Nur'u yeni okumaya baslayanlarin anlayamiyoruz demelerine karsi soyle diyor (aklimda kaldigi kadariyla):
Bir gence 23. Soz'un, Birinci Mebhasi'nin Ucuncu Noktasinda, tevekkul eden ve etmiyenin misallerini anlatan temsilin basini okumus. " Vaktiyle iki adam; hem bellerine, hem baslarina agir yukler yuklenip, buyuk bir sefineye bir bilet alip girdiler. Birisi girer girmez yukunu gemiye birakir..." Demis: bel, bas, yuk, bilet.. anladin mi bunlari? "Evet anladim" demis genc. "Ama sefineyi bilmiyorum" Necmi Agabey' de demis, "Sefine gemi demek. Bak simdi sen sefinenin ne oldugunu ogrendin. Bizim vazifemiz de ilim, ogrenmek degil mi? "

Aslinda ne kadar acik ve farkedilebilir bir sey oyle degil mi? Evet, 23. Soz'de Ustad'in belirttigi gibi insanin vazifesi "taallumle tekemmuldur, dua ile ubudiyettir". Evet bilmek taallum etmek degildir. Yalnizca bildiklerimizle devam edip, bildiklerimiz uzerinden anladiklarimizla yasayacak olsaydik, Cenab-i Hakk bizi hayvanatin ogrenmeye en muhtaci olarak yaratmazdi.

Anlayamadigimiz noktada sorup, arastirip, anlayacak cihazat ile donanmayi hedeflememiz bizim asli vazifemiz ve kullugumuzun geregidir.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Necmi Agabey'in ayni derste hos bir nuktesi: Eskiden sihhat-i imdadiye vardi, sihhat icin imdada kosardi. Sonra, cankurtaran oldu baktilar ki can kurtulmuyor, oluyor adam. Sonra da ambulans yaptilar, boyle ambalaj gibi bir sey. Yabanci. Bu isimlerle yetisen nesil nasil anlasin asil kelimeleri... :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home